dinsdag 14 maart 2017

De zelfhaat van Thierry Baudet

Afgelopen vrijdag zat lijsttrekker Thierry Baudet van Forum voor Democratie bij Pauw & Jinek aan tafel. Zijn aanhangers spraken er na afloop schande van hoe Baudet door dit NPO instituut te woord was gestaan. Ik moet toegeven dat het iets onsmakelijks heeft een studio vol mensen op één persoon te zien duiken. (Eerder deed men dit met VNL lijsttrekker Jan Roos - ere wie ere toekomt, de nieuwe elite van intellectueel rechts heeft mij in elk geval tot de overtuiging gebracht dat een publieke omroep misschien niet meer van deze tijd is).

Op Facebook circuleerde onderstaand filmpje waarmee FvD sympathisanten aan de hand van door hen toegevoegde ondertitels het mes willen zetten in de gesprekstechniek van de in hun ogen bevooroordeelde NPO programmamakers. Ik heb er niet zo'n uitgesproken mening over, het is ook niet het onderwerp van dit artikel. Een ieder oordele zelf:


Een van de bezwaren van de criticasters is dat Pauw en Jinek niet op de inhoud van Baudets boodschap ingaan. Ik voelde mij uitgedaagd en verdiepte mij in de exacte tekst die door Baudet uitgesproken werd in het beeldfragment dat de NPO had uitgekozen en meteen in het begin van het filmpje te zien is. Dit is de letterlijke weergave van Baudets woorden:

'Dat fundamentele gebrek aan zelfvertrouwen dat wij hebben in onze cultuur, die zelfhaat als het ware, die we proberen te ontstijgen door alles in bureaucratische procedures te vangen, door de Nederlands bevolking homeopathisch te verdunnen met alle volkeren van de wereld, doordat/zodat (niet goed te verstaan) er nooit meer een Nederlander zal bestaan, zodat wie wij zijn niet meer gestalte kan krijgen ..... (een knip) ..... Dat heeft allemaal één oorzaak, en die oorzaak is onze cultuur van zelfhaat.'

Puntsgewijs:

1. De meest in het oog springende quote is natuurlijk die over het 'homeopathisch verdunnen van de Nederlands bevolking met alle volkeren van de wereld'. De aantijging van Pauw en Jinek dat hij op raszuiverheid lijkt te doelen, pareert Baudet met de - op zichzelf juiste - tegenwerping dat hij uitsluitend spreekt van 'cultuur' en nergens over het begrip ras. Na de nodige aanvallen verklaart een in het nauw gedreven Baudet dat hij de uitspraak 'nu ik gezien heb wat dit teweeg brengt niet meer zal maken'. Maar het staat natuurlijk buiten kijf dat Baudet als historicus (!) en jurist(!) om de drommel wel wist welke termen hij hier bezigde. Niet alleen dat. Het staat als een paal boven water dat hij zich met opzet bediende van deze 'Blut und Boden' taal. Vooral om te provoceren en daarmee aandacht te trekken. Zo doet men dat in moderne rechtse kringen. Zo heeft Baudet het ook geleerd van zijn Amerikaanse Breitbart vriendjes, zoals deze. En niet zonder reden, want meer en meer blijkt deze tactiek te werken.

2. Een en ander wil niet zeggen dat er enige logica schuilt in de bewering. Want wat doet in hemelsnaam het woord "homeopathisch" in deze zin? Homeopathie is een (overigens wetenschappelijk onbewezen) geneeswijze waarin o.a. met behulp van extreem verdunde medicijnen getracht wordt een bepaald resultaat (genezing) te bewerkstelligen. Baudet zegt dus eigenlijk dat een minieme vermenging van de Nederlandse cultuur met niet-Nederlandse culturen de Nederlander zal doen verdwijnen. Als hij nu klaagde over een veelvuldige vermenging van culturen, dan had er een te volgen redenatie in zijn stelling gezeten. Nu is het pure wartaal.

3. Baudet spreekt van 'zelfhaat' ... 'die we proberen te ontstijgen door alles in bureacratische procedures te vangen'. Commentaar overbodig. Wie hier niet het spoor bijster raakt mag het zeggen.

4. Conclusie: Baudet zal vast een intelligent mens zijn, maar hij is - bewust of onbewust, dat laat ik in het midden - filosofisch een compleet warhoofd.

5. De onzinnigheid van Baudet bleek al eerder uit het feit dat hij in een  Wet Bescherming Nederlandse Waarden vijf fundamentele waarden in de Nederlandse wet wil opnemen die al sinds jaar en dag deel uitmaken van de Nederlandse grondwet. M.a.w. Baudet wil zaken dubbel in de Nederlandse wet vastleggen.

6. Dan het 'fundamentele gebrek aan zelfvertrouwen dat wij hebben in onze cultuur' en de 'zelfhaat', een woord dat Baudet vanuit het diepst van zijn hart met graagte uitspreekt. Het klink psychologisch erg diepzinnig, maar over wie heeft Baudet het nu eigenlijk? Ik voel me in elk geval niet aangesproken. En met mij heel veel anderen. Spreekt Baudet wellicht over zichzelf? Baudet zegt zelf buitenlands bloed in zijn aderen te hebben. Voer voor psychologen? Zijn hier duistere afweermechanismen aan het werk? Honderd jaar geleden was er eens een Oostenrijker die er naar smachtte Duitser te zijn maar een leven lang geplaagd werd door twijfels over de zuiverheid van zijn eigen genen.

7. Vermakelijk genoeg eindigt Baudet met de woorden 'onze cultuur van zelfhaat'. Zonder twijfel onbedoeld zegt Baudet dat onze prachtige Nederlandse cultuur er één is van zelfhaat. Dat komt ervan als de woorden 'cultuur' en 'zelfhaat' in je mond bestorven liggen.

Dit artikel kende oorspronkelijk een tweede deel dat (vanaf 29 september 2017) te lezen is onder de titel Mijn vader en Theo Hiddema.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

(alleen mogelijk met ingelogd Google account, reacties worden meteen geplaatst)